Χαιρετισμοί
Χαιρετισμός Δημάρχου Θεσσαλονίκης
Τα φετινά 51α Δημήτρια αποκαλύπτοντας, έναν ανήσυχο και αντισυμβατικό χαρακτήρα, θα μας δώσουν το στίγμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Της δημιουργίας που προέκυψε μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία φορέων και δημιουργών της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο όχι μόνο την καλλιτεχνική απεικόνιση και κριτική της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά κυρίως με στόχο το αύριο.
Στα φετινά Δημήτρια περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση της Yoko Ono. Τη γεμάτη εικόνες και συναισθήματα μουσική της Ισλανδής Hildur Gudnadottir, του τζαζ πιανίστα Romain Collin και του τρομπετίστα Arve Henriksen. Τη θεατρική παράσταση «Wot? not Fish», που βασίστηκε στην ιστορία του Εβραίου υποδηματοποιού Αμπ Σόλομονς, που ζωγράφιζε ερωτικά ραβασάκια στη γυναίκα του σ’ όλη τη διάρκεια του 55χρονου έγγαμου βίου τους. Και πάρα πολλές άλλες ξένες και ελληνικές συμμετοχές.
Παίζοντας, εξάλλου, με τις λέξεις «άστυ» και «φεστιβάλ», το «Αστυβάλ» αποτελεί μια ευθεία αναφορά στην πόλη και τον πολιτισμό, ως έννοια μία και αδιαίρετη. Θέατρο, μουσική, λόγος, εικαστικά συμβάντα, χορός, παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια, τεχνολογία και έρευνα συνθέτουν το περιεχόμενό του.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πιστεύω θα εμπνεύσει συζητήσεις, αναζητήσεις, «ταξίδια» και εξομολογήσεις. Ένα πρόγραμμα που έχει τουλάχιστον 42 λόγους για να μας κρατήσει συντροφιά στην αγαπημένη μας φθινοπωρινή συνήθεια ολόκληρο τον Οκτώβρη και όχι μόνο.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, που μαζί με όλους τους συντελεστές και συνεργάτες κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφουγκράζεται τον σφυγμό της πόλης.
Ραντεβού στα 51α Δημήτρια!
Γιάννης Μπουτάρης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Χαιρετισμός Αντιδήμαρχου Πολιτισμού
Ζούμε την εποχή της αγωνίας αλλά και της αλήθειας, της απομόνωσης, της σύγχυσης αλλά και της ανάγκης της ψυχής να αναρωτιέται, ζούμε σ' ένα κόσμο ταραγμένο και απειλητικό αλλά με το νου και την ψυχή ανοιχτή και γενναιόδωρη. Ζούμε σε μία εποχή που ενισχύεται όλο και πιο πολύ η άποψη ότι η “κόλαση είναι εδώ”, σε μία εποχή που οι αντικειμενικές αλήθειες είναι παρούσες, σε μία εποχή που η τέχνη δεν είναι τρόπος διαφυγής, αισθητικής, έκφρασης, επικοινωνίας αλλά είναι εργαλείο έρευνας ανάμεσα στην υποκειμενική και αντικειμενική πραγματικότητα, που αναπτύσσει λόγο στα υπαρξιακά και κοινωνικά ζητήματα, που αναζητά το ρόλο της κοινωνικής αλήθειας, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Το φεστιβάλ είναι η αφήγηση της τέχνης, ο χώρος της συναισθηματικότητας του ανθρώπου που εισχωρεί στην πνευματική του υπόσταση με πάθος και γνώση.
Το φεστιβάλ οφείλει να στοχεύει στην υποστήριξη της τραγικότητας και της συγκίνησης της ανθρώπινης μοίρας μέσω της μνήμης, της ιστορίας, των κοινωνικών ανατροπών αποδεικνύοντας πως υπάρχει διάρκεια, επικοινωνία, συνέργεια. Το φεστιβάλ που τολμά να προκαλεί την μνήμη των ανθρώπων οφείλει να μας συμφιλιώνει με τα ελαττώματα αλλά και τις αρετές μας.
Σε μία πόλη, στην πόλη μας όπου μέσα της υφαίνεται πολύχρωμα, πολυμορφικά όλη η σύγχρονη ιστορία, μία πόλη αντίκρυσμα της σύγχρονης αδυναμίας και ανισότητας, αλλά με ισχυρή μνήμη, με εκκεντρικούς πολίτες, με συναρπαστικές αφηγήσεις, με φαντασία στο παρόν, με λόγο και αλήθεια στο διαφορετικό, με αντιστάσεις στο κατεστημένο, σε μία πόλη όπως η πόλη μας, μόνο ένα φεστιβάλ που τολμά να προκαλεί τη μνήμη και το παρόν των ανθρώπων της, της πρέπει.
Τα 51α Δημήτρια ξεκινάνε με το “Imagine piece”, απάντηση στο πριν, στο τώρα και στο μετά, είναι ενα στοίχημα του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης απέναντι σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα, αντίβαρο της κρίσης ο καλλιτεχνικός προβληματισμός, το νέο, το άφοβο, το τολμηρό, το κοσμοπολίτικο, το αληθές μ' ένα λόγο με χιούμορ αλλά και ειρωνεία, ανατρεπτικό στιγματίζοντας τον παραλογισμό της πραγματικότητας.
Τα Δημήτρια είναι ένα φεστιβάλ που πιστεύει όπως λέει και η Yoko Ono “ότι η τέχνη είναι μάλλον ρήμα παρά ουσιαστικό”, είναι μία άλλη αφήγηση που γεννά συμπράξεις, είναι ο λόγος των ανθρώπων με άποψη, γνώση, φαντασία, όνειρα, είναι αυτό το φεστιβάλ αφορμή για να μπορώ να ελπίζω.
Έλλη Χρυσίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού