Hotel

 
18/10/2016 - 19/10/2016 | 21:00
Hotel
Hotel
Hotel
Hotel
Hotel
Hotel

Tης Γιώτας Αργυροπούλου
Από την ομάδα Blindspot Theatre Group

Η βασική θεραπεία για την αϋπνία του πρόεδρου των ΗΠΑ Theodore Roosevelt περιλάμβανε ένα σφηνάκι κονιάκ σ’ ένα ποτήρι γάλα. Ο Abraham Lincoln συνήθιζε να κάνει μεγάλες βόλτες στη μέση της νύχτας, ενώ ο Vincent Van Gogh γέμιζε το στρώμα και το μαξιλάρι του με καμφορά, συγγενή χημική ένωση στο νέφτι. Ο ήρωας του «HOTEL» κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμος να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί.

Το «HOTEL» είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας, όπου η δράση παίρνει θεατρική και συνάμα κινηματογραφική υπόσταση και διαδραματίζεται σ’ ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Η μέθοδος του «HOTEL» είναι απλή: οι επισκέπτες της καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ένοικοι του «HOTEL» κάνουν μια βουτιά στο συνειδητό και το ασυνείδητο τους και το προσωπικό του ξενοδοχείου, ενημερωμένο από τα προσωπικά ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το ‘σενάριο’ της ζωής τους. Μέσα σ’ αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, αν θέλουν, την ιστορία της ζωής τους διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά τους. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί τη ‘ζωή’, το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

Στο  «HOTEL» ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να ξαναζείς στιγμές της ζωής σου, ακόμη και τις πιο χαρούμενες; Οι καλές αναμνήσεις είναι πραγματικά τόσο καλές όσο τις θυμόμαστε ή κάτι μας έχει ξεφύγει; Τι είναι πραγματικό και τι κατασκευασμένο, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο «HOTEL», τι είναι αληθινό και τι ψέμα; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει ο Άντρας;

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η σύνθεση του θεατρικού και κινηματογραφικού κώδικα: κάμερες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου και συνδεδεμένες με ένα videomixer θα επιτρέπουν την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της performance σε διάφορους χώρους. Έτσι οι θεατές, κάθε βράδυ θα μπορούν να παρακολουθούν την performance ζωντανά αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία.

Ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη-σχεδιασμός:
blindspot theatre group
Κείμενο:
Γιώτα Αργυροπούλου
Σκηνοθεσία:
Μιχάλης Κωνσταντάτος  
Παίζουν:
Γιώτα Αργυροπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημήτρης Ξανθόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής:
Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Σκηνικά:
Κώστας Παππάς  
Κοστούμια:
Ελισάβετ Κοκκονάρη
Πρωτότυπη Μουσική:
Γιώργος Μπακαλάκος (ΝΤΕΪΒΙΝΤ)
Media Artist:
Μαρία Βαρελά  
Φωτισμοί:
Γιάννης Φώτου

Η ομάδα Blindspot Theatre Group
Η blindspot αποτελεί μία ανοιχτή κολλεκτίβα που ξεκίνησε τη δράση της το 2009 από τη Γιώτα Αργυροπούλου και τον Μιχάλη Κωνσταντάτο και μαζί με τον Βασίλη Παναγιωτακόπουλο αποτελούν σήμερα τον βασικό πυρήνα της ομάδας. Μέσα από τη δημιουργία live performances, αναμιγνύουν στοιχεία και δομές από διαφορετικές τέχνες –θέατρο, κινηματογράφο, διαδίκτυο, εικαστικά και μουσική. Το 2016 ταξίδεψε στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο στη Νορβηγία και παρουσίασε την performance ‘BLINK-The story of cherished truth and the much-longed courage’ στο πλαίσιο του Ibsen Festival 2016. Ακολούθησαν η σόλο performance «One Person at a Time» στην έκθεση AS ONE, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αμπράμοβιτς και το ΝΕΟΝ στο Μουσείο Μπενάκη. Η multi-media παράσταση «HOTEL» στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και η εφηβική παράσταση «Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016.

Η blindspot έχει επίσης παρουσιάσει την «Έντα Γκάμπλερ» ( Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών), το «X-Tokio» (Από Μηχανής Θέατρο και φεστιβάλ Theaterlandschaft Suedeuropa 2015 στη Γερμανία), το «Parklife» (στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης), ενώ η πρώτη τους παράσταση «Η Πτώση» ήταν βασισμένη στο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ (στο Bios).


Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)