08\09\2024_03:31

Νέα

07/10/2015
Διασπορές Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα για τη μετανάστευση ....
Facebook   Twitter

Διασπορές

Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα για τη μετανάστευση και την διασπορά στη Θεσσαλονίκη και πέραν αυτής...

Στο πλαίσιο των 50. Δημητρίων 

11-18 Οκτωβρίου, καθημερινά 10:00-22:00

Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία, Βύρωνος 3, 54622, Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια: ΚΥΡΙΑΚΗ 11/10/2015 στις 20:30

Εκδήλωση λήξης: ΣΑΒΒΑΤΟ 17/10/2015 στις 21:00 

Είσοδος ελεύθερη

Οι «Διασπορές» αποτελούν ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα αναπαράστασης και ανακατασκευής της διαχρονικής μεταναστευτικής και διασπορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια απόπειρα αποτύπωσης της ετερογένειας της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω της εμπειρίας της ανθρώπινης κινητικότητας και της συλλογικής ανάμνησης της.

Χώρος του εγχειρήματος το Πολιτιστικό Κέντρο «Βαβυλωνία», το οποίο φιλοξενεί και συγκροτεί τις «Διασπορές», συνδιαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, όπου κυριαρχεί η γλώσσα τόσο στην κυριολεκτική όσο και τη μεταφορική της έννοια. Ο χαρακτήρας αυτού του πυκνού σε διαπολιτισμικές διατυπώσεις χώρου συμβάλλει καθοριστικά στην συνύπαρξή του με το καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Βασικός άξονας των «Διασπορών» είναι η εικαστική έκθεση. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι σχετίζονται στην πλειοψηφία τους άμεσα ή έμμεσα με τη Θεσσαλονίκη, έχουν ποικίλες πολιτισμικές και γλωσσικές καταβολές. Μέσω των έργων τους επεξεργάζονται σημεία σύγκλισης και απόκλισης που προκύπτουν από το βλέμμα προς το Οικείο και το Άλλο. Ως παρατηρητές του διασπορικού και μεταναστευτικού στοιχείου οι ίδιοι και ως παρατηρούμενα διασπορικά και μεταναστευτικά υποκείμενα, αναπαράγουν ζωγραφικές, φωτογραφικές, γλυπτικές και κινηματογραφικές φόρμες, μεταφέροντας και μεταφράζοντας εικαστικά γενεαλογίες μακροχρόνιων ιστορικών μετατοπίσεων και διωγμών αλλά και συγκυρίες ανθρώπινης κινητικότητας.

Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά εναλλακτικών παρουσιάσεων, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες, θεωρητικοί και ακτιβιστές, το έργο των οποίων θέτει ζητήματα κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων ορίου και συμβίωσης. Τέλος, την εβδομάδα διεξαγωγής των «Διασπορών» οργανώνονται από το δυναμικό της Βαβυλωνίας ειδικά ανοιχτά μαθήματα ποικίλων περιεχομένων, με στόχο τη συμμετοχή και ένταξη του κοινού του φεστιβάλ των Δημητρίων στο χώρο και στα δρώμενα του Κέντρου και του εικαστικού εγχειρήματος. 

Οι «Διασπορές», μέσω της μεταναστευτικής και διασπορικής οπτικής των συμμετεχόντων, αποσκοπούν στην  δημιουργία εικαστικών και κοινωνικοπολιτικών αφηγήσεων και διαλόγων, πέρα από τις κυρίαρχες και καθιερωμένες.

Διοργάνωση και Επιμέλεια: Περσεφόνη Μύρτσου, Εύα Γιαννακοπούλου

Χρηματοδότηση: Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού

Χορηγοί: Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, Μαλλιάρης Παιδεία-Βιβλιοπωλείο και Εκδόσεις, Recent Υφάσματα Επιπλώσεων

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες της εικαστικής έκθεσης

Αικατερίνη Γεγησιάν, Juan delGado, Borislava Γεωργιτσέλη, Ingo Dünnebier, Yara Haskiel, Morteza Jafari, Aλέξανδρος Κακλαμάνος, Georgia Kotretsos, Atalya Laufer, Dorothee Mesander, Φωτεινή-Σβετλάνα Μουζενίδου-Κουκτσισβίλι, Damian Le Bas, Delaine Le Bas, Hilary Okwueze, Mαρίνα Παπαδάκη, Aνδριάνα Πλαγκέτη, Έλιο Σαμαρά, Richard Whitlock

Παρουσιάσεις και εργαστήρια: μια σειρά εικαστικών, θεωρητικών, πολιτικών και γλωσσολογικών προσεγγίσεων στις “Διασπορές”

Annapurna Team/Satyananda Yoga (17/10, 15:30-17:30), Ιωσήφ Βαένα (17/10), Omar Berakdar (17/10), Ευτυχία Βουτυρά (12/10), Άκης Γαβριηλίδης (12/10), Σωτήρης Γάκος & Γιώργος Αδαμίδης - εργαστήρι (16/10, 20:00-22:00), Juan delGado (17/10), Yara Haskiel (17/10), Μorteza Jafari / Μορτέζα Τζαφαρί (12/10), Αποστόλης Κεσίδης (14/10, 20:00), Aysegul Koc (17/10), Δήμητρα Kονδυλάτου (12/10), Georgia Kotretsos (17/10), Πάνος Κουργιώτης (13/10, 20:00-21:00), Ευτέρπη Λάμπρου (14/10, 15:45-16:15), Moritz Pankok (12/10), Mαρία Σαρρή (12/10), Sancar Sönmez (16/10, 18:00), Μορφούλα Στεργίου/Χαρά Αδαμίδου - θεατρικό εργαστήρι (15/10, 19:00-22:00), Μαρία Τσαντσάνογλου (17/10).

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα:

http://diasporasplace.com/

https://www.facebook.com/diasporasplace?ref=hl

http://diasporas-place.tumblr.com/


© 2015 Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού. Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί
CITY HOTEL
EGNATIA PALACE HOTEL
PORTO PALACE
ELECTRA PALACE
CHEVROLET
MAKEDONIA PALACE
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ
IANOS GR
LAFARGE
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ
FIX FACTORY OF SOUND
CLUB MΥΛΟΣ
ERGON GREEK DELI
KINISSI PARKING
PRAKTIKER
THESSALONIKI WALKING TOURS
KYMCO
SSANGYONG
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO
EXCELSIOR HOTEL
HOLIDAY INN
MAKE CREATIVE SPACE
KINISSI PALACE
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΧΟΥΤΟΣ CATERING
ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ
ΣΟΥΡΩΤΗ
WOCK SHOES
Storeplus
Ελιά Λεμόνι
La Place Mignonne
ΕΥ ΖΕΙΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ
Σύνδεσμος Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης
Σοκολάτες ΙΟΝ
Mouzenidis Group
ΦΥΛΚΑ - Χ. & Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο.Ε
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί επικοινωνίας
TV 100
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ATHENS VOICE
LOOK MAG
HOME MAG
SOUL
CULTURE NOW
PLUS RADIO
MORE 103
ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ
FM 100
MOONSHINE
POPAGANDA
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALL ABOUT FESTIVALS
ΜΕΛΩΔΙΑ FM
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
THE BOOK JOURNAL
E.O.T
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ELCULTURE.GR
FM 102
FM 958
REPUBLIC FM
VELVET FM
ΕΡΤ 3
ARTNOISE JAZZ RADIO
Venus FM
NORTH RADIO