19\07\2024_09:53

ΧΩΡΟΙ

ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αποτελείται από μια σύνθεση όγκων – γραμμικών πτερύγων και γλυπτικών σχημάτων  -, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση τόσον μεταξύ τους, όσον και με τον περιβάλλοντα χώρο (γεωμορφολογία, κτίσματα) και τον υπαίθριο χώρο του ίδιου του οικοπέδου.

Η καθαρή επιμήκης ψηλότερη πτέρυγα αποτελεί το φόντο – όριο της όλης σύνθεσης, και σε σχέση με την χαμηλότερη γραμμική πτέρυγα που διατρέχει τον κεντρικό χώρο του οικοπέδου, "αγκαλιάζουν"  τον κεντρικό πολυώροφο χώρο, του φουαγιέ, "καρδιά" του συγκροτήματος.

Η χαμηλότερη όλων, γενικής μορφής Γ' πτέρυγα, οριοθετεί την προς την Βασ. Γεωργίου Γ’ Σώματος Στρατού γωνία του οικοπέδου και αποτελεί την προσέγγιση – όριο – μετάβαση – στον αυστηρό ιστό της πόλης. Εδώ με γλυπτική διάθεση τοποθετούνται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και η Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον όροφο, με προβεβλημένες ανεξάρτητες εισόδους.

Το "πολύσπαστο" σύνολο των όγκων, κυρίως στις περιοχές των γραμμικών πτερύγων, λειτουργεί σαν "μηχάνημα" εξυπηρέτησης των λειτουργιών του Δημαρχείου. Παρέχει διαβαθμισμένους εργασιακούς χώρους, κυκλοφορίες, στάσεις, εξυπηρετήσεις, προβάλλοντας, διοχετεύοντας, προφυλάσσοντας, και ιεραρχώντας τους χώρους με τις λειτουργίες που σε κάθε περίπτωση περιέχονται.

Η σύνθεση των όγκων δημιουργεί και αναδεικνύει τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου. Χώρο ρέοντα, ενοποιημένο, με σαφής όμως χωρικές επί μέρους ενότητες.

Οι βασικοί υπαίθριοι χώροι του συγκροτήματος είναι δύο. Η κεντρική ευμεγέθης "πλατεία του Δημαρχείου" σε όλη την όψη της Γ’ Σεπτεμβρίου και την συμβολή με την Βασ. Γεωργίου που αποτελεί τον μνημειακό χώρο υποδοχής του συγκροτήματος και το υπαίθριο FORUM, μια διαμερής πορεία (συνέχεια της μπροστινής πλατείας με κατεύθυνση στο πάρκο Γ’ Σώματος Στρατού) με χώρους στάσης που περιβάλλεται από τους νευραλγικούς χώρους του Δημαρχείου (εισόδους, κεντρικό φουαγιέ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Στην κεντρική pilotis που ενοποιεί τους δύο υπαίθριους χώρους, βρίσκονται οι βασικές είσοδοι του συγκροτήματος. Η είσοδος στο κεντρικό φουαγιέ με κατεύθυνση σε όλους τους γραφειακούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού και η είσοδος στους χώρους του Δημάρχου, προβεβλημένη αλλά και ελεγχόμενη.

Ο κεντρικός εσωτερικός πολυώροφος κοινωνικός πυρήνας του Δημαρχείου (κεντρικό φουαγιέ) είναι ένας χώρος συλλογικών δράσεων, εξυπηρετήσεων, συναντήσεων και επαφών. Φωτίζεται με φυσικό φωτισμό ο οποίος εισχωρεί εκ των άνω και από τα πλάγια δημιουργώντας μεμονωμένες ή συνδυασμένες δέσμες, μέσω οπών, σχισμών και περσίδων. Προσδίδεται έτσι στον χώρο μια αίσθηση όλως ιδιαίτερη, η οποία, όπως είχε δηλωθεί στην πρόταση του διαγωνισμού, έχει την νοητική αφετηρία της στην εσωτερική χωρική διάταξη της «Ροτόντας».

Σ’ αυτόν το χώρο "αυλίζονται" στους ορόφους, σχεδόν όλες οι διοικητικές λειτουργίες του Δημαρχείου, και έχουν αναφορά. Αποτελεί το σημείο αναφοράς και αναγνωσιμότητας του χώρου όλων των γραφειακών ενοτήτων.

Τέλος το τεθλασμένο σχήμα του παρέχει δυναμισμό και κινητικότητα στην όλη σύνθεση στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο αυτής.

Έτσι το υπαίθριο FORUM περιβάλλεται εκατέρωθεν από απολύτως ενεργές, σε καθημερινή βάση λειτουργίες πλήθους. Από την μία πλευρά (της μικρής πτέρυγας) έχουν χαρακτήρα κυρίως πολιτιστικό – πολιτικό, ενώ από την απέναντι, που αντιστοιχεί με το κεντρικό Χολ του Δημαρχείου, έχουν χαρακτήρα κοινωνικό.

Ο διαμπερής κεντρικός αυτός υπαίθριος χώρος έχει στο σύνολο του πιο ευέλικτο σχήμα (λόγω της τεθλασμένης – ελεύθερης διάταξης των ορίων του ) από ότι ο μνημειακός μπροστινός υπαίθριος χώρος υποδοχής. Είναι ταυτοχρόνως χώρος στάσης, αλλά και περάσματος – περιπάτου που τον ενώνει με την οδό Γ΄ Σώματος Στρατού.

Με τον τρόπο αυτό το Δημαρχείο γίνεται πέρασμα που επιτρέπει στον πολίτη να διέρχεται ελευθέρα μέσω αυτού, καθιστώντας το οικείο σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής του.

Το δάπεδο του εξωτερικού χώρου διαμορφώνεται με πλακοστρώσεις και εκτεταμένες επιφάνειες υψηλού και χαμηλού πρασίνου και νερού.

Δήμος Θεσσαλονίκης
Νέο Δημαρχείο
Βασ. Γεωργίου Α΄1
ΤΚ 54640, Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

Tηλεφωνικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης:     2313 31-7777
Fax του Τμήματος Γενικού Πρωτοκόλλου & Διοικητικής Υποστήριξης:      2313 31-7462
Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας: info@thessaloniki.gr
    

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

MCREDUX, the book
12/10 | 20:00
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Το κτίριο που στα χρόνια της ευδαιμονίας στέγαζε το εστιατόριο Ιnterni και...
 Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερα

© 2015 Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού. Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί
CITY HOTEL
EGNATIA PALACE HOTEL
PORTO PALACE
ELECTRA PALACE
CHEVROLET
MAKEDONIA PALACE
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ
IANOS GR
LAFARGE
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ
FIX FACTORY OF SOUND
CLUB MΥΛΟΣ
ERGON GREEK DELI
KINISSI PARKING
PRAKTIKER
THESSALONIKI WALKING TOURS
KYMCO
SSANGYONG
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO
EXCELSIOR HOTEL
HOLIDAY INN
MAKE CREATIVE SPACE
KINISSI PALACE
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΧΟΥΤΟΣ CATERING
ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ
ΣΟΥΡΩΤΗ
WOCK SHOES
Storeplus
Ελιά Λεμόνι
La Place Mignonne
ΕΥ ΖΕΙΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ
Σύνδεσμος Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης
Σοκολάτες ΙΟΝ
Mouzenidis Group
ΦΥΛΚΑ - Χ. & Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο.Ε
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί επικοινωνίας
TV 100
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ATHENS VOICE
LOOK MAG
HOME MAG
SOUL
CULTURE NOW
PLUS RADIO
MORE 103
ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ
FM 100
MOONSHINE
POPAGANDA
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALL ABOUT FESTIVALS
ΜΕΛΩΔΙΑ FM
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
THE BOOK JOURNAL
E.O.T
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ELCULTURE.GR
FM 102
FM 958
REPUBLIC FM
VELVET FM
ΕΡΤ 3
ARTNOISE JAZZ RADIO
Venus FM
NORTH RADIO