23\04\2024_01:32

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Θεσσαλονίκης 

Μισό αιώνα ζωής κλείνουν φέτος τα Δημήτρια.

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης επιλέγει για σήμα του το υπερηχογράφημα ενός κυοφορούμενου εμβρύου και για σύνθημά του τη λέξη «Futureβαλ», για να υποδηλώσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αναγέννηση και την πορεία στο νέο, το τολμηρό και το πρωτοποριακό, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας.

Γιορτάζοντας επετειακά 50 χρόνια ζωής, τα Δημήτρια ακολουθούν ακμαία την ιστορία και την εξέλιξή της πόλης κι αγκαλιάζουν το μέλλον με διάθεση πειραματισμού σε νέα πρωτοποριακά ρεύματα, εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παραστατικές τέχνες, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια και αστικές δράσεις. Αναδεικνύουν την εξωστρεφή και αναζωογονητική διάθεση της Θεσσαλονίκης, προωθούν τον κριτικό διάλογο και το στοχασμό, επιβεβαιώνουν την ικανότητα της πόλης να ανταποκρίνεται σε διοργανώσεις υψηλών καλλιτεχνικών και οργανωτικών προδιαγραφών, ενώ εντάσσουν δημιουργικά και ουσιαστικά, τους δημόσιους χώρους στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Επιπρόσθετα, στη φετινή διοργάνωση καλλιτέχνες, με αφορμή το διεθνές έτος φωτός, μεταμορφώνουν την πόλη σε καλειδοσκόπιο και αναδεικνύουν τα σχήματα, τις γραμμές και τη φυσιογνωμία των μοναδικών αρχιτεκτονικών της μνημείων μέσα από τα παιχνίδια με το φως και τους πολύχρωμους ιριδισμούς του.

Σας προσκαλώ, λοιπόν, όλους να συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη καλλιτεχνική γιορτή της πόλης, να εμπνευστούμε από τη διαφορετικότητα και τις δημιουργίες νέων, ανήσυχων ανθρώπων και να συμπορευτούμε με φορείς της πόλης, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση, τα Μουσεία, τον δραστήριο επιχειρηματικό κόσμο.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή και όλους τους συντελεστές και συνεργάτες για την  πολύτιμη βοήθεια κι εύχομαι καλή επιτυχία στα 50α Δημήτρια.

Γιάννης Μπουτάρης  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού,Παιδείας και Αθλητισμού

Θεσσαλονίκη 11/9/2015

Ένας τόπος σε μία ευαίσθητη ισορροπία του σήμερα στο αύριο, ένας τόπος σε οικονομική συρρίκνωση αλλά και δημιουργική έξαρση, τόπος ακραίων αντιφάσεων, τόπος -“πέρασμα” ανθρώπων, πολιτικών, δράσεων, ένας τόπος οριακής μελαγχολίας και πιεστικού αδιεξόδου.

Μία πόλη πολύχρωμης ιστορίας, μία πόλη πολλαπλών πολιτιστικών επιρροών, ισχυρής μνήμης και αμήχανου παρόντος, σε κρίση, σε αναζήτηση ταυτότητας, σε αναζήτηση της σύγχρονης Αριάδνης για την έξοδό της από τον λαβύρινθο των αδιεξόδων της, που αντιστέκεται στην κατάρρευση, που επιμένει, αντιδρά, ανακαλύπτει τρόπους και δυναμικές ανάπτυξης, παλεύει την εσωστρέφεια της, που την αγωνία του αύριο την κάνει πράξη του σήμερα. Μία πόλη που τολμά να οραματίζεται, να φλερτάρει με την κοσμοπολίτικη ιστορία της.

Ένα φεστιβάλ 50 χρόνων καταγραφής της ιστορίας και της πολιτιστικής διαδρομής της πόλης του, ένα φεστιβάλ που αγγίζει το νόημα της κρίσης, που η αβεβαιότητα και η αμηχανία της εποχής του γίνονται κίνητρα, αφορμές πρόκλησης και στόχοι νέων δράσεων και πρωτοπόρων πράξεων.

Ένα φεστιβάλ που κλειδώνει το παρελθόν του, αντιστέκεται το παρόν του, ανατρέπει τον χαρακτήρα του και αντιμετωπίζει το μέλλον του σε ένα νέο πλαίσιο αναστοχασμού και διαλόγου, βρίσκει δυνάμεις από το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον του.

Φ για το φεστιβάλ,  F για το μέλλον, Φutureβαλ  και Futureval για το φεστιβάλ του μέλλοντος μας.

Τα φετινά Δημήτρια κλείνουν ένα μεγάλο κύκλο και αρχίζουν σε μία περίοδο ταραγμένη, ως αντίδοτο, αναζητούν καινούργιο περιεχόμενο, σύγχρονο λόγο, προτείνουν νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και πράξης, τολμούν να λειτουργήσουν μέσω της τέχνης και της δημιουργίας ως μηχανισμός κοινωνικής συνοχής, ανατρέπουν τις βεβαιότητες, συνεργάζονται, διεκδικούν, στηρίζουν την πολυφωνία χωρίς όρια και πλαίσια, κινητοποιούν τους δημιουργούς και εμπνέουν τους πολίτες στην αναζήτηση μίας δίκαιης, ίσης κοινωνίας.

Τα φετινά Δημήτρια συγκροτούνται σε τόπο συνάντησης, ανταλλαγής σκέψεων, προτάσεων, τόπο διαλόγου της αποδοχής των διαφορών μας αλλά και τόπο υπέρβασης των πολιτιστικών φραγμών μας, τόπο συνεργιών ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Τα 50α Δημήτρια προκαλούν το παρελθόν και το παρόν της πόλης, καθώς διατρέχουν με θέατρο, μουσική, χορό, performance, εικαστικά, λόγο, έρευνα, κινηματογράφο, εργαστήρια και ημερίδες, όλα τα σημεία της, όλους τους χρόνους και τις μνήμες της.

Τα 50α Δημήτρια τολμούν γιατί η τέχνη είναι γνώση και η γνώση πράξη.

Ελλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,Παιδείας και Αθλητισμού


© 2015 Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού. Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί
CITY HOTEL
EGNATIA PALACE HOTEL
PORTO PALACE
ELECTRA PALACE
CHEVROLET
MAKEDONIA PALACE
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ
IANOS GR
LAFARGE
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ
FIX FACTORY OF SOUND
CLUB MΥΛΟΣ
ERGON GREEK DELI
KINISSI PARKING
PRAKTIKER
THESSALONIKI WALKING TOURS
KYMCO
SSANGYONG
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO
EXCELSIOR HOTEL
HOLIDAY INN
MAKE CREATIVE SPACE
KINISSI PALACE
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΧΟΥΤΟΣ CATERING
ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ
ΣΟΥΡΩΤΗ
WOCK SHOES
Storeplus
Ελιά Λεμόνι
La Place Mignonne
ΕΥ ΖΕΙΝ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΟΓΚΑ
Σύνδεσμος Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης
Σοκολάτες ΙΟΝ
Mouzenidis Group
ΦΥΛΚΑ - Χ. & Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο.Ε
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ / Χορηγοί επικοινωνίας
TV 100
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ATHENS VOICE
LOOK MAG
HOME MAG
SOUL
CULTURE NOW
PLUS RADIO
MORE 103
ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ
FM 100
MOONSHINE
POPAGANDA
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALL ABOUT FESTIVALS
ΜΕΛΩΔΙΑ FM
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
THE BOOK JOURNAL
E.O.T
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ELCULTURE.GR
FM 102
FM 958
REPUBLIC FM
VELVET FM
ΕΡΤ 3
ARTNOISE JAZZ RADIO
Venus FM
NORTH RADIO