Günter Baby Sommer
Η θηριωδία του Κομμένου –χωριού χτισμένου κοντά στις όχθες του ποταμού Άραχθου- υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Την επομένη της γιορτής της Παναγίας το 1943 μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό και σφάγιασαν σχεδόν το μισό πληθυσμό, 317 κατοίκους, εκ των οποίων τα 97 ήταν μικρά παιδιά. Στη συνέχεια πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια, από τα οποία διασώθηκαν μόνο δύο. Στη προσπάθειά τους να διαφύγουν τον θάνατο οι επιζώντες τράπηκαν σε φυγή. Από αυτούς άλλοι 17 πνίγηκαν στον ποταμό Άραχθο από ανατροπή μιας υπερφορτωμένης λέμβου. Το γεγονός αυτό αναφέρεται στην νεότερη ελληνική ιστορία ως «Σφαγή του Κομμένου».
Στη μαύρη αυτή ημέρα της Ιστορίας μια μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα εισέβαλε στο χωριό τα χαράματα, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την ύπαρξη ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή. Όλοι κοιμόντουσαν μετά από γαμήλια γιορτή που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα.
Μια δεύτερη εκδοχή των γεγονότων είναι πως το έργο της σφαγής ανατέθηκε στο 98ο Σύνταγμα του συνταγματάρχη Γιόζεφ Ζάλμινγκερ. Το ξημέρωμα της 16ης Αυγούστου 100 άνδρες του 12ου λόχου με επικεφαλής των υπολοχαγό Ρέζερ, οπλισμένοι με όλμους, πολυβόλα, χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα περικύκλωσαν το χωριό με εντολή να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Φυσικά οι άντρες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν κατά γράμμα τη διαταγή.
Το 2008 ο Günter Baby Sommer, συνθέτης από τη Δρέσδη, φθάνει στο Κομμένο, προσκεκλημένος του Νίκου Τουλιάτου. Μαθαίνει από τους ντόπιους την ιστορία και αποφασίζει να βάλει «τη μνήμη σε μουσική». Απευθύνεται σε Έλληνες μουσικούς, βρίσκει τους: Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη, Σπήλιο Καστάνη και Σαβίνα Γιαννάτου, κι έτσι σχηματίζεται ένα κουιντέτο, το οποίο θα ηχογραφήσει τα «Τραγούδια Για Το Κομμένο», με οκτώ συνθέσεις (πέντε υπογράφει ο Sommer, δύο ο Βούλγαρης και μία ο Φλωρίδης).
Η ακρόαση της 18λεπτου «Το Μοιρολόι Της Μαρίας» είναι συγκλονιστική.
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Günter Baby Sommer ντραμς, κρουστά
Φλώρος Φλωρίδης, πνευστά
Σπήλιος Καστάνης στο κοντραμπάσο
Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή
Ευγένιος Βούλγαρης, ούτι, τοξωτός ταμπουράς.
Συμπαραγωγή: Goethe Institut Τhessaloniki / 49α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης - Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού.
Mε την ευγενική υποστήριξη της Κ.Ο.Θ.