dimitria

Χαιρετισμοί

 

Μια χρονιά πριν την 50η τους επέτειο τα Δημήτρια συνεχίζουν την ανανεωμένη τους διαδρομή.

Η ανανέωση ενός θεσμού, όπως είναι τα Δημήτρια, αγαπητού στο κοινό και συνυφασμένου με τη ζωή της πόλης, είναι ίσως δυσκολότερη και από τη δημιουργία και καθιέρωση ενός θεσμού νέου. Και η ίδια η επιβίωση ενός θεσμού σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας είναι δύσκολη. Και όμως τα Δημήτρια και συνεχίζουν και έχουν αλλάξει.

Τα Δημήτρια αγκάλιασαν νέους καλλιτέχνες, προσέγγισαν ένα ευρύτερο κοινό, άκουσαν νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, έφεραν εκδηλώσεις στο δημόσιο χώρο και άλλαξαν αντίληψη. Άλλωστε ένας θεσμός του πολιτισμού οφείλει να αφουγκράζεται την εποχή και τις αλλαγές, να ανταποκρίνεται και να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τέχνης και της κοινωνίας.

Στη φετινή διοργάνωση πολλές εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τρεις νέοι χώροι μπαίνουν στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης: τα Σφαγεία, η βίλλα Πετρίδη και το (πρώην) Μaison Crystal. Οι χώροι αυτοί υποδέχονται καινοτόμες καλλιτεχνικές προτάσεις ενώ παράλληλα αναδεικνύεται μια διαφορετική πολιτιστική χρήση του κτιριακού αποθέματος της πόλης και βελτιώνονται οι υπάρχουσες υποδομές. Τα Δημήτρια όμως απλώνονται σ’ όλη την πόλη με παραστάσεις, εκθέσεις, δράσεις στα μουσεία, ημερίδες, εργαστήρια, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο: Μέγαρο Μουσικής, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας, το Δημαρχιακό Μέγαρο κ.ά. υποδέχονται τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Εξίσου σημαντική αυτήν τη σχεδόν επετειακή χρονιά είναι η συζήτηση που ανοίγουν τα Δημήτρια για την πολιτιστική ταυτότητα του θεσμού αλλά και της πόλης, το δημιουργικό της δυναμικό, όχι μόνο για την ιστορία αλλά και το μέλλον τους.

Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του Οκτωβρίου ένας μήνας στη Θεσσαλονίκη, με εικαστικά, μουσική, θέατρο, λόγο και χορό, ένα πλέγμα εκδηλώσεων, αντάξιο της ιστορίας του φεστιβάλ των Δημητρίων. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και προσκαλώ όλους να συμμετέχουμε. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές και συνεργάτες, όλους τους καλλιτέχνες και εύχομαι καλή επιτυχία στα 49α Δημήτρια.

Γιάννης Μπουτάρης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

49 Δημήτρια «της σκέψης».

49 αφορμές ανάπτυξης ιστοριών, αφηγήσεων, πράξεων, συγκινήσεων, εικόνων, ήχων, ρυθμών.

49 περιπέτειες επαφών της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, των εικαστικών, του πολιτισμού, των δημιουργών και της πόλης, των ανθρώπων της, των ουτοπικών πλευρών της αναζήτησης.

49 χρόνια Δημήτρια και συνειρμοί της μνήμης, στιγμές και πράξεις που υπάρχουν και κυοφορούν εντός μας, ορίζοντας τη στάση μας, την πορεία, τα όνειρα και τη ζωή μας.

Και σήμερα, σε μια βίαιη περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών, ανομίας, πίεσης και ανασφάλειας, απαξίωσης και υπονόμευσης, με διαταραγμένες κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τις πράξεις, τους δημιουργούς, τους πολίτες, η πόλη αποκτά δυναμική ως σημείο αναφοράς, επαφής, συνάντησης, συνέργειας ανθρώπων, ιδεών, οραμάτων, πολιτισμών, με αναγκαία στήριξή της την τέχνη, ως ο κατ'εξοχήν χώρος της ελεύθερης έκφρασης των ανθρώπων, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός «νέου» προσώπου, ανασύνταξης των προτάσεων και των δυναμικών, προτείνοντας λύσεις δημιουργικές, θέτοντας ερωτήματα, εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, οράματα και αισιοδοξία στην καθημερινότητα, στο αύριο. Η τέχνη είναι πράξη πολιτική, λειτουργεί δυναμικά στην κοινωνία, ενεργοποιεί και προτείνει ένα άλλο, νέο μοντέλο διαβίωσης, αυτό της ανοχής, του σεβασμού του άλλου, της διακριτικότητας, της κοινωνίας των πολιτών. Η τέχνη παράγει νέες ιδέες και έργα.

Τα φετινά Δημήτρια, το φεστιβάλ της πόλης, κλείνει ένα κεφάλαιο, μια περίοδο πενήντα χρόνων αδυναμίας να ορίσει την ταυτότητά του, να βρει το στίγμα του, χωρίς την αναγνωρισιμότητα που του έπρεπε και «φοράει τα καινούρια του ρούχα» για να υποδεχτεί (-ούμε) το νέο πρόσωπο, αυτό της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της συνέργειας, της αναγνώρισης, της αλληλέγγυας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, του πολιτισμού της διαφορετικότητας.

Τα φετινά Δημήτρια, ανοίγουν το διάλογο, «ντύνονται» την ίδια την πόλη, «ντύνονται» την τέχνη, για τη ζωή, για το αύριό μας.


Έλλη Χρυσίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας


© 2014 Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού. Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ.
Χορηγοί επικοινωνίας
REPUBLIC FM
REPUBLIC FM
104,4 FM
104,4 FM
EL CULTURE
EL CULTURE
PLUS RADIO
PLUS RADIO
97,1 RADIO
97,1 RADIO
FM 100
FM 100
PARALLAXI MAG
PARALLAXI MAG
TV 100
TV 100
WOMAN IDOL
WOMAN IDOL
CLOSE UP
CLOSE UP
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
DART MAGAZINE
DART MAGAZINE
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
CULTURE NOW
CULTURE NOW
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
BETON ART RADIO
BETON ART RADIO
THESSALONIKI ART AND CULTURE
THESSALONIKI ART AND CULTURE
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
COSMORADIO 95,1
COSMORADIO 95,1
SOUL MAGAZINE
SOUL MAGAZINE
ATHENS VOICE
ATHENS VOICE
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ
Με την υποστήριξη
MACEDONIAN HOTELS
MACEDONIAN HOTELS
CONSULATE OF CZECH REPUBLIC
CONSULATE OF CZECH REPUBLIC
ΣΥΝΔ. ΕΜΠ. ΚΕΝΤ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΔ. ΕΜΠ. ΚΕΝΤ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ
111 ΕΛΙΕΣ
111 ΕΛΙΕΣ
ΚΑΘ
ΚΑΘ
ΟΛΘ
ΟΛΘ
ΟΑΣΘ
ΟΑΣΘ
HELEXPO
HELEXPO
PORTO PALACE
PORTO PALACE
QUESTMENT
QUESTMENT
ΜΑΓΕΙΡΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΕΣ
ΕΛΝΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΕΛΝΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
BLE
BLE